Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης



Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851 - 1911)


«Εγεννήθην εν Σκιάθω την 4ην Μαρτίου του 1851. Εβγήκα από το ελληνικόν σχολείον εις τα 1863 αλλά μόνον το 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος όπου ήκουσα την α΄ και την β΄ τάξιν. Την γ΄ τάξιν εμαθήτευσα εις Πειραιά. Είτα διέκοψα τας σπουδάς μου και έμεινα εις την πατρίδα. Κατά Ιούλιον του 1872 επήγα εις το Άγιον Όρος όπου έμεινα ολίγους μήνας. Το 1873 ήλθα εις Αθήνας και φοίτησα εις την δ΄ του Βαρβακείου. Το 1874 ενεγράφην εις την φιλοσοφικήν σχολήν όπου ήκουα κατ’ εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά κατ’ ιδίαν δε ησχολούμην εις τας ξένας γλώσσας. Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους και εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Το 1868 επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Το 1879 εδημοσιέυθη η «Μετανάστις» έργον μου εις τον «Νεολόγον» Κωνσταντινουπόλεως. Το 1881 εν θρησκευτικόν ποιημάτιον εις το περιοδικόν Σωτήρα. Το 1882 εδημοσιεύθη «οι Έμποροι των Εθνών» εις το «Μη Χάνεσαι» αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά και εφημερίδας.»

(βιογραφικό σημείωμα από τον Α. Παπαδιαμάντη)




ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ (από το Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, εκδ. Πατάκης, 2007σ. 1699-1702)

Η πεζογραφική του παραγωγή διακρίνεται ειδολογικά σε δύο βασικές κατηγορίες:

Α) συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων («Η μετανάστις» (1879-1880), «Οι έμποροι των εθνών» (1882-1883), «Η γυφτοπούλα» (1884), «Χρήστος Μηλιόνης» (διήγημα του 1885)

Β) συγγραφή ηθογραφικών διηγημάτων. Χαρακτηριστικά διηγημάτων:

*      Σύγχρονα θέματα με αναφορές σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

*      Συχνή παρουσία αυτοβιογραφικών στοιχείων.

*      Ανάλογα με τον τόπο δράσης χωρίζονται σε «σκιαθίτικα» και αθηναϊκά» διηγήματα.

*      Απλοί και λαϊκοί χαρακτήρες του χωριού και της πόλης αντίστοιχα και περιστατικά της καθημερινής και ταπεινής ζωής του.

*      Λεπτομερείς περιγραφές που αποδίδουν το σκηνικό πλαίσιο των διηγημάτων του Π. (δραματικό χαρακτηριστικό)

*      Αντίθεση μεταξύ παιδικότητας και ωριμότητας, ευτυχίας και δυστυχίας, άγνοιας και γνώσης, πίστης και ορθολογισμού, ζωής και θανάτου

*      Γλώσσα: περιλαμβάνει στοιχεία μιας αυστηρής καθαρεύουσας, δημοτικής, σκιαθίτικου ιδιώματος και εκκλησιαστικών δανείων.

*      Έντονο είναι και το χριστιανικό στοιχείο

*      Στοιχεία κοινωνικής κριτικής και έντονου κοινωνικού προβληματισμού.

*      Ερωτικό στοιχείο

*      Στις αδυναμίες του έργου του συγκαταλέγεται η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και συνοχής στην ανάπτυξη των ιστοριών του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου